Vastgoed versus aandelen

Zoals beloofd in mijn eerste blog zou ik terugkomen op waarom ik de keuze gemaakt heb voor vastgoed. In deze blogpost zal ik ingaan op diverse nuances van beide beleggingen, alsmede de overweging die ik gemaakt hebt.

Aandelen

Aandelen. Iedereen kent het woord wel. De meeste mensen hebben er ook wel associaties bij. Maar wat is een aandeel nou precies? Wikipedia geeft de volgende beschrijving:

Een aandeel is een waardepapier dat een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap geeft.

~ Wikipedia

Als leek zegt mij dat toch een beetje weinig. Even verder Google-en dan ook ik op een mooie beschrijving van Capital.com:

Een aandeel is een eenheid van eigendom in een bedrijf. 

~ Capital.com

Voordat je hier verder gaat, lees even de informatie op Capital.com. Daar is het beter beschreven dan dat ik dat kan.

Gelezen? Goed! Nu is het zo dat er verschillende soorten aandelen zijn, maar ik houd het op twee mogelijkheden:

  • Waarde aandelen - Dit zijn aandelen die je koopt waarvan je verwacht dat ze in de toekomst meer waar zullen worden. Je koopt ze nu voor 5 euro, maar over een jaar zijn ze hopelijk meer waard.
  • Dividend aandelen - Dit zijn aandelen die je koopt, waarbij je periodiek een bedrag krijgt voor het bezit van het aandeel. Ook deze aandelen stijgen in waarde, met het voordeel dat je er ook iets voor terug ziet zonder er iets voor te hoeven doen.

Bij de overweging welke van de twee aandelen voor mij het meest interessant zou zijn, kwam ik snel uit op dividend aandelen. De simpele reden is dat dit passief is. Je koopt een aandeel, en je krijgt er een soort van salaris van. Veel dividend investeerders volgen dan ook het principe: buy & hold. Je koopt het en houd het vast. Als het goed, maar ook als het slecht gaat. Hierdoor reageer je emotioneel minder op de markt, waardoor het een rustigere manier van investeren wordt.

Verwacht echter geen enorme bedragen die je terug gaat krijgen. Een voorbeeld: een populair aandeel onder dividend beleggers is Johnson&Johnson, een groot farmaceutisch beschrijf in Amerika. Een aandeel koop je op dit moment voor 152 euro. Daar krijg je per kwartaal een 0.95 euro voor terug. Daar wordt je niet rijk van. Echter is het zo dat goed lopende bedrijven hun dividend verhogen. Vandaar ook de buy&hold strategie van veel dividend investeerders. Hoe langer je het vasthoud, hoe hoger het rendement voor het aandeel dat je een paar jaar terug gekocht hebt.

Daarnaast is het een algemene strategie om het geld dat je terugkrijgt opnieuw te investeren. Je krijgt dan een effect dat rente op rente heet. Daar ga ik nog een aparte blog post aan wenden. Het komt er op neer dat je hiermee langzaam steeds sneller geld kan verdienen. Mocht je een mooie samenvatting willen hebben omtrent dividend aandelen, alsmede het stuk rente op rente, bekijk dan onderstaande video van The Plain Bagel.

https://youtu.be/G6uwkc11NZ8

Vastgoed

Het investeren in vastgoed spreekt iets meer voor zich. Je koopt een pand. Vervolgens verhuur je dat pand, verkoop je het direct door, of knapt het eerst op om het vervolgens door te verkopen. Er zijn nog meer opties, maar aangezien ik mezelf daar ook nog in dien te verdiepen, houd ik het even op deze opties.

Er is ook nog een indirecte variant van vastgoed investeren, die iets meer weg heeft van aandelen. Je kan namelijk ook een bedrag inleggen bij een fonds dat investeert in vastgoed. Aan de hand van die investering maakt het fonds winst, iets dat dan weer aan jou als investeerder wordt uitgekeerd.

Zelf heb ik gekozen de directe variant na te streven, maar dat neemt niet weg dat ik ook niet de indirecte variant overweeg voor het geval het mij ontbreekt op direct beschikbaar kapitaal.

De strijd: vastgoed beter dan aandelen

Ik heb het nu al vaker benoemd dat mijn keuze gevallen is op vastgoed. In de onderstaande secties geef ik een toelichting waarom ik gekozen heb voor vastgoed boven aandelen. Een enorm belangrijke kanttekening: dit is waarom ik gekozen heb om het te doen. Voor jouw gevoel en situatie zijn de keuzes misschien anders. Maak hier dus vooral je eigen keuze in!

Een analyse uitvoeren

Een analyse uitvoeren of een vastgoed object goed rendeert is een stuk makkelijker dan die van een aandeel. In mijn blogpost waarin ik een link geplaatst heb naar de YouTube video van BiggerPockets laat zien welke analyse je in basis dient te maken. Die analyse is voor iedereen te begrijpen. Het is bijna vergelijkbaar met een analyse die je voor je persoonlijke budget kan maken.

Dit is in tegenstelling tot de analyse die je eigenlijk zou moeten uitvoeren voor het analyseren van een aandeel. Je analyseert namelijk niet het aandeel zelf, maar ook het achterliggende bedrijf, alsmede de sector waarin een bedrijf actief is. Dus als je het enigszins goed wil doen zul je sowieso een analyse van de financiële cijfers moeten maken. Ik vond hierbij de video's van PPC Ian (de bekendste YouTube dividend investeerder) erg inzichtelijk. De eerste video van de reeks kun je hieronder vinden. Een kleine kanttekening is dat de focus ligt op dividend investeren, maar in mijn optiek is de analyse de basis voor elke keuze.

https://youtu.be/DP6_mtdDYBI

Ik heb de vastgoed analyse nu al vaak gemaakt en ben er bekend mee. Heel eerlijk: die van een bedrijf heb ik niet gedaan. Waarom niet? Omdat het "te" financieel is. Dat klopt misschien vreemd, maar om een goede, gedegen analyse van een bedrijf te maken, moet je behoorlijk wat financiële concepten van bedrijfsvoering kennen en snappen. Die kennis is bij mij nihil. Daarnaast merkte ik dat ik er niet warm voor loop. Dus als een analyse me al veel tijd en moeite kost, dan is mijn motivatie lager en ga ik geen goede keuze maken voor een investering.

Markt sentiment

Aandelen hebben de neiging om te reageren op markt sentiment. Dus als mensen vertrouwen hebben in de markt, dan loopt de gemiddelde waarde van aandelen omhoog. Als het vertrouwen echter verdwijnt, dan geldt dat ook voor de waarde van aandelen.

Op het moment van schrijven zitten we midden in de corona crisis. Zoals je zou verwachten brengt dat onzekerheid en angst met zich mee. Dit heeft zijn naslag op de markt. Hieronder een schermafbeelding van de koers van de index fondsen (volgt nog een andere blog over) in mijn beleggingsrekening bij Semmie. Dit is de periode vanaf de start van mijn beleggingsrekening tot 14-04-2020. Zoals je ziet had ik aardig wat opgebouwd maar is dat binnen een periode van een maand verdwenen.

Afbeelding van dalende marktkoers op mijn Semmie beleggingsrekening
De invloed van het coronavirus (en daarmee angst) op de waarde van mijn beleggingsportefeuille bij Semmie

Dit in tegenstelling tot vastgoed. In deze crisis komen er nu de eerste berichten dat de verwachting is dat de woning prijzen minder zullen stijgen. Dus niet eens dalen, maar minder stijgen. Dat neemt niet weg dat vastgoed niet extreem in waarde kan dalen. 2008 is hier natuurlijk het meest recente voorbeeld van. Echter, als de huizenmarkt daalt (of zelfs crasht), dan gaat de aandelen markt even hard mee (zo niet harder).

Doordat de waarde van vastgoed iets stabieler is, gaat daar mijn voorkeur daar naar uit. Over het algemeen duurt het langer voordat de waarde daalt (uiteraard ook stijgt) bij vastgoed dan bij aandelen. Hierdoor verlies je niet opeens 30% van je investering, puur door een waardevermindering gebaseerd op gevoel.

Controle over investering

Over vastgoed heb je controle, over aandelen niet. Als ik wil dat mijn vastgoed een ander soort huurders krijgt, of als ik wil investeren in verduurzaming, dan kan dat. Als ik echter wil dat een bedrijf zijn koers aanpast, of een andere CEO aanstelt, dan kan dat alleen als je meer dan 50% van de aandelen hebt. Deze controle over mijn investering zorgt ervoor dat ik met een geruster hart ga slapen.

De strijd: aandelen beter dan vastgoed

Dit zijn de redenen waarom ik voor vastgoed kies. De vergelijking zou niet eerlijk zijn als ik ook niet de meerwaarde van aandelen ten opzichte van vastgoed belicht.

Gemak van aankopen

Aandelen kopen is tegenwoordig een fluitje van een cent. DeGiro, Flatex, Peaks zijn enkele voorbeelden van partijen die de aankoop super makkelijk maken. Je download de app, maakt een account aan, verifieert je bankrekening en presto: je kan aan de slag.

Dat is een stuk makkelijker dan bij vastgoed. Je dient een vastgoed object te zoeken (maar vooral te vinden), gevolgd door een proces van bieden en tot een prijs te komen, hypotheek regelen (vaak met een adviseur erbij - wat ik sowieso aanraad), alles regelen met de notaris (aktes lezen, tekenen) en huurders regelen. Daarmee heb ik nog niet eens alle nuances van de stappen besproken.

Startkapitaal

Het bedrag om te starten in aandelen is significant lager. Je kan aandelen al kopen vanaf 5 euro. Bij vastgoed zul je er vanuit moeten gaan dat het start bedrag minimaal 5000 euro is. Financieel advies, taxatie, notaris en aankoopmakelaar zijn daarin de kosten die over het algemeen uit eigen zak komen. Dus dan heb je het nog niet eens over het kapitaal soms nodig is om überhaupt het pand te kunnen kopen. Nu zijn er manieren om zonder geld te investeren in vastgoed, maar dat is vaker en uitzondering dan dat het de regel is.

Omdat het startkapitaal aanzienlijk lager is, is hierdoor ook het risico lager. Als je een verkeerde investering maakt in vastgoed, dan kan dat iets harder uitpakken dan in aandelen. Daarnaast, doordat je startbedrag kleiner is, kun je aandelen ook vaak ernaast doen.

Diversificatie

Een belangrijk concept in investeren is diversificatie. Dit houdt in dat je verschillende investeringen kiest, zodat je risico's gespreid zijn. Denk hierbij aan verschillende sectoren, landen, soorten investeringen. Bij aandelen heb je hier eigenlijk vrije keuze in. Je kan aandelen kopen van bedrijven overal in de wereld, ze kunnen in de IT, voedingswaren of energie sector zijn, of ze kunnen als achterliggend object olie, goud, kennis of zelfs vastgoed hebben.

Dezelfde mate van diversiteit behalen met vastgoed is simpelweg niet mogelijk. Je bent namelijk al beperkt tot het soort investering en de hoeveelheid sectoren is beperkt: commercieel (winkels), residentieel (woningen) en recreatief. Daarnaast is investeren over grenzen vaak uitdagender door andere wet en regelgeving, alsmede cultuur. Dus als je je risico wil spreiden (omdat je een lage risico tolerantie hebt bijvoorbeeld) dan kunnen aandelen een goede optie zijn.

And the winner is...?

Mocht het nog niet duidelijk zijn geweest in het artikel: er is geen investeringsstrategie die voor iedereen werkt. Iedereen zal zijn eigen afwegingen moeten maken. Hierboven heb ik de twee strategieën beschreven die ik overwogen heb in het beginnende stadium van mijn investeringscarrière. Uit die twee opties is vastgoed voor mij naar boven komen drijven als de strategie die voor mij werkt.

Wat je ook kiest als soort investering, het is goed om de voor- en nadelen te weten van het soort investering dat je wil gaan doen. Daarmee kun je het meeste uit de investering halen en je voorbereiden op eventuele risico's . Uiteraard staat het je vrij om meerdere soorten investeringen te doen; sterker nog, in het teken van diversiteit is dat zelfs wenselijk.

Waar investeren jullie in? En waarom? Laat het me weten in de comments.

Tot blogs!

Dit artikel is het laatst aangepast op 27 november 2021