Training: Great Academy UK Properties

De afgelopen tijd heb ik het gevoel dat ik een beetje stil heb gestaan als het op investeren in vastgoed aankomt. Daar is een emotionele reden voor (kom ik op terug in een andere post over coaching), maar ook een ietwat praktische reden: het vinden van panden in Nederland.

Ik heb het gevoel dat je als beginnend vastgoed belegger het best lastig hebt in Nederland. De deals zijn namelijk niet makkelijk te vinden. Ik weet zeker dat sommige mensen het hier niet mee eens zijn, dus laat ik het zo stellen: als je sociaal introverter bent, risico averser en je minder tijd vrij kan maken, dan is het lastig deals te vinden.

Dus wat doe je dan? Dan kom je via een Facebook Vastgoed Mastermind groep een interessant interview tegen met een stel die beide een baan hebben, 4 kids en ondertussen investeren. Dus die "ik heb geen tijd" is geen excuus meer. Job en Melanie investeren in het Verenigd Koninkrijk. Dus wat heb ik gedaan? De webinar gevolgd!  Daarin werden bij mij de juiste snaren geraakt om mezelf in te schrijven voor de training.

De training

De training bestaat uit twee dagen op locatie met de trainers Job en Melanie. In de twee dagen behandelen ze alle stappen die je moet zetten om te investeren in de UK.

De stappen zijn opgedeeld in modules. Elke module behandeld één onderwerp en hier wordt zodanig diep op ingegaan dat je een degelijke basis krijgt om te beginnen. De onderwerpen zijn als volgt:

  • Mindset
  • Vastgoedmarkt
  • Partners
  • Strategieën
  • Projectcyclus
  • Ondernemen
  • Financiering
  • Due diligence
  • Fiscale aspecten

Ik ga in deze blogpost niet in detail treden over de modules. Als ik dat doe, dan doe ik de trainers geen eer aan. Het is duidelijk dat ze er veel tijd en liefde in gestoken hebben.

De vraag die ik zelf had: gaat deze training me wel waarde bieden? Kan ik echt zelf starten met investeren in de UK als ik deze cursus gehad heb? Daar dien ik op te antwoorden met een voorzichtige "ja".

De informatie die je krijgt is ontzettend waardevol. Ze leggen alle stappen uit die je dient te zetten. Dus hetgeen ze beloven in de webinar klopt als een bus. Met deze informatie kun je sneller starten in de UK dan dat je dit zelf moet uitzoeken.

Nu is het wel zo dat ze je niet alle sleutels tot het koninkrijk (pun intended) geven. De belangrijkste reden dat ik deelnam aan deze cursus is de zogenaamde sourcing partner. Dat is een partij die alles voor je regelt, zodat je zelf niks hoeft te doen.

Ze zijn hier eerlijk en transparant in gedurende de cursus: we geven het contact met de sourcing partner niet zomaar af. Ze verwachten een bepaalde kwaliteit voordat ze toegang geven tot de partner, omdat hun partner anders een slechte naam krijgt. Dus hier voel je al wel een bui hangen: om toegang te krijgen dien je toe te treden tot het jaarprogramma. Hier kom ik later op terug.

De ervaring

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Het waren een onbeschrijfelijke twee dagen. Dit kwam zowel door de trainers die een sterk verhaal brengen alsmede door de andere deelnemers die hun eigen visie, inspiratie en plannen delen. Ik werd als het ware twee dagen lang ondergedompeld in hetgeen ik al een jaar lang wil doen. Wat is er mooier dan dat?

Ik voelde ook vooral een kracht in mij opkomen, omdat ik eindelijk de mogelijkheden zie waar ik via BiggerPockets zoveel over gelezen heb. Vooral het feit dat de BRRR strategie uit te voeren is in de UK is iets dat mij echt "giddy" maakt.

Daarnaast zijn er veel mooie momenten geweest. Melanie die een persoonlijk en moeilijk verhaal over haar verleden deelt. Ikzelf die erachter kom wat ik wil doen als ik financieel vrij ben (spoiler: praktische financieële educatie geven aan jongeren). De mooie portfolio cases van Job en Melanie, allemaal met een verhaal erachter. Daarnaast de enorme energie die gebracht werd door de trainers, de crew en ook de deelnemers.

Het enige minpunt van de training vond ik het stukje Amerikaanse blijheid. Bij binnenkomst word je verwelkomt door een klappende crew. Daar gingen mijn haren toch wel van overeind staan. Maar daar moet je doorheen kijken. Uiteindelijk was de training het voor mij persoonlijk dubbel en dwars waard.

Wat is het belangrijkste dat ik geleerd heb?

Het belangrijkste dat ik tijdens de training geleerd heb is dat als je een doel wil bereiken, je jezelf moet omringen met mensen die hetzelfde denken en doen als jij. Of nog beter, die al bereikt hebben wat jij wil bereiken.

De energie die ik kreeg tijdens deze twee daagse was enorm aanstekelijk. Ik was er enigszins door verrast, omdat mijn haren zo overeind gingen staan door de blije sfeer die neergezet werd. Het optrekken met de andere investeerders liet mij echter zien dat ik hier niet alleen in sta.

Daar komt bovenop dat je elkaar helpt. Snap je iets niet? Dan helpt de andere persoon je het te snappen. Is iemand beginnend en heeft hij bepaalde kennis niet? Dan zorg je dat die persoon zo snel mogelijk die kennis wel heeft en verder kan. Je bouwt naar je eigen toekomst op de schouders van deze mensen.

En nu?

Na dit inspirerende weekend (en een certificaat!) kwam bij mij de vraag omhoog: en nu? Ik merkte gedurende deze twee dagen dat ik wil doorpakken. Dit is écht wat ik wil gaan doen. De volle 100% ervoor gaan.

Ik en Ruud bij het uitdelen van ons certificaat, samen met Job en Melanie Gutteling
Certificaat rijker!

Ondanks dat de cursus de basis legt, wil ik meer. Ik wil op de schouders kunnen bouwen van die andere reuzen die om me heen staan. Daarom heb ik besloten deel te nemen aan het Black Badge programma van de Great Property Experience.

Samen met Ruud (mijn buddy investeerder uit Arnhem - check zijn blog hier) gaan we onszelf laten coachen om zo snel mogelijk een goede start te maken. We gaan deelnemen aan de diverse evenementen die aangeboden worden en de andere trainingen die nog gepland staan. We gaan samen doorpakken en zorgen dat we onze doelen halen!

Ik wil deze blogpost dan ook afsluiten met een belofte en mijn doel. De belofte die ik jullie maak is dat ik voor het einde van het jaar mijn (of nouja, ons) eerste pand in de UK heb. Daarnaast heb ik ook een doel uitgesproken tijdens de training: na twee jaar wil ik financieel vrij zijn. Gaan beide me lukken? Met hulp van de mede investeerders weet ik het zeker!

Tot blogs!

Disclaimer

Ik wil benadrukken dat ik NIET betaald ben om dit artikel te schrijven. Sterker nog, ik heb hen betaald dat ik deel mocht nemen aan de training. Deze blogpost weerspiegelt dan ook mijn persoonlijke mening en ervaring.

Daarnaast wil ik nog de kanttekening geven dat er risico's verbonden zijn aan het investeren. Investeren, in welke vorm dan ook, stelt je bloot aan risico's (anders was het geen investeren). Wees daar bewust van in elke investering die je doet.

Dit artikel is het laatst aangepast op 27 november 2021