Mijn eerste stapjes

In mijn vorige blog post gaf ik aan dat ik ben gaan investeren vanwege mijn kinderen. Wat ik zo mooi vind aan kinderen is de capaciteit om te leren. De oudste is nu halverwege zijn tweede levensjaar en begint lekker te kletsen. Soms komen er opeens woorden uit, waarvan ik denk "huh, waar heb je die vandaan?" Heerlijk is dat.

De kleinste begint echter pas net met kruipen. Eerst alleen de armen, nu langzaam ook de benen erbij. Zo voelde ook de eerste stappen voor mij in het onderwerp van vastgoed. In mijn eerste blog gaf ik al aan dat ik diverse bronnen heb gebruikt om te leveren over investeren. De bronnen waar ik het meeste uit gehaald heb zal ik hier toelichten.

Graham Stephan

Mijn eerste aanraking met vastgoed is het YouTube kanaal van Graham Stephan geweest. Graham is een millenial, wonend in Los Angeles, welke al op jonge leeftijd begonnen is met het werken en investeren in vastgoed. Op zijn kanaal kun je een uitgebreid scala vinden aan video's over het investeren in vastgoed, maar heeft hij ook diverse andere onderwerpen aangesneden zoals het investeren in aandelen, hoe je een financieel minimalistische mindset kan aannemen, en hoe je goedkope koffie maakt.

Vooral in zijn eerdere video's verteld Graham over de basis beginselen van het investeren in vastgoed. Hoe koop je een huis? Welke manieren van financieren zijn er? Waar moet je rekening mee houden met huurders? Er is een hele lijst aan onderwerpen, waarbij hij soms ingaat op puur nummers, maar in andere situaties meer over de mindset die je moet hebben als het op vastgoed aankomt.

De eerste video die ik aanraad van hem kun je hieronder vinden. Dit is een mooie samenvattende video waarin de gehele basis wordt uitgelegd omtrent het investeren in vastgoed.

https://youtu.be/t-5veYUeatw

BiggerPockets

Na flink wat video's van Graham te hebben bekeken kwam YouTube met andere video's die interessant voor me zouden zijn. Eén van de eerste video's in die lijst was van BiggerPockets. BiggerPockets is dé social media site voor vastgoed investeerders. Waar Graham vooral een focus heeft op zijn persoonlijke verhaal en de startende investeerder, gaat BiggerPockets in op alle mogelijkheden in vastgoed investeren.

Op BiggerPockets (BP) kun je een grote diversiteit vinden aan educatie (zowel gratis als betaald). Podcasts, boeken, video's en forums. Je kunt er alles vinden. De onderwerpen gaan van het investeren in garageboxen tot volledige appartement complexen, van lokaal investeren tot internationaal, en van ramp scenario's tot succes verhalen. Persoonlijk heb ik vooral geluisterd naar de podcasts, omdat ik dat mooi kan doen tijdens elke fiets- en autorit. In de podcasts komen zowel beginner als veteraan investeerders voorbij, waarbij je van beide kan leren.

Het grootste nadeel van BP (alsmede van Graham) is dat hun content wel toegespitst is op de Amerikaanse markt. Dat zal betekenen dat je soms de vertaalslag zult moeten maken naar de Nederlandse termen en markt, maar ook dat sommige onderwerpen niet van toepassing zijn op onze markt.

Als ik één startpunt zou moeten geven voor BP, dan adviseer ik je te beginnen bij de video van de Four Square Method. Hierin vertelt Brandon Turner hoe je een goede analyse uitvoert om te bepalen of een woning interessant is voor de verhuur. Deze methode heb ik gebruikt om een heel groot aantal panden te analyseren, alsmede om tot ons eerste huurpand te komen. Dus check vooral de video!

https://youtu.be/T_7vhsSBi7c

Huis kopen om te verhuren

Het maken van de vertaalslag van de Amerikaanse markt naar de Nederlandse markt is te doen, maar niet is zo verfrissend als informatie direct uit Nederland te krijgen. In een later stadium kwam ik op de site "Huis kopen om te verhuren". De naam is niet heel speciaal, maar ik vind de artikelen ontzettend waardevol! Ze geven namelijk een goed beeld van de mogelijkheden op de Nederlandse markt, geschetst door een rasechte Nederlandse investeerder.

Als ik van alle artikelen de meest waardevolle zou moeten kiezen, dan ga ik voor het artikel omtrent het opbouwen van je vastgoed portefeuille. Dit artikel is namelijk een goede toevoeging op de BRRRR (Buy, Rehab, Rent, Refinance, Repeat) strategie die op BP vaak aangehaald wordt. Bij wat ik voornamelijk gehoord heb bij BP, gaan ze namelijk niet zo in op het stuk refinance, waardoor ik daar persoonlijk een beetje en blinde vlek had. Daar kon het artikel op "Huis kopen om te verhuren" flink wat licht op werpen. Het was voor mij zeker een a-ha moment over hoe je de volgende stap kan gaan zetten met het opzetten van je portefeuille (alsmede ook een a-ha moment waarom het ook ontzettend mis kan gaan...).

Lees vooral het artikel over hoe je vastgoed uit te breiden , maar loop ook zeker de andere artikelen langs.

PorteRenee

Ondanks dat ik vanuit Rich Dad, Poor Dad de focus had liggen op investeren, is het natuurlijk handig om ook te kijken of je kunt besparen (om vervolgens te investeren). Een belangrijke bron die ik heb gevonden qua tips om te besparen is PorteRenee. Renée Lamboo (vandaar PorteRenee) heeft in de schulden gezeten en heeft via deze site haar kennis en ervaring gedeeld over hoe uit de schulden te komen en te zorgen dat je er niet meer inkomt.

Het mooie van de site zijn alle praktische tips, maar mijn inziens zit de kracht van de site en de community in het bespreekbaar maken van geld zaken (iets waar in Nederland toch een taboe op heerst). Er worden mooie verhalen gedeeld van "normale" mensen, welke interessant zijn om te lezen. Daarbij moet ik wel zeggen dat de site vooral ingaat op het besparen en niet zozeer op het investeren. Deze informatie is dus vooral van toepassing als je denkt dat je door te besparen sneller toekomt aan investeren.

Meetup

Alle bovenstaande bronnen zijn digitale bronnen. Dat is het fijne aan de wereld waar nu in leven: zo'n beetje alle informatie is gratis online beschikbaar. Dus de enige barrière die er is om iets te leren is je eigen motivatie. Dat gezegd hebbende, komt er natuurlijk een punt waarop je de stap moet zetten naar de buiten wereld. Mocht je niet meteen een pand willen kopen en eerst in gesprek willen komen met andere investeerders, dan kun je het beste deelnemen aan één van de Nederlandse meetups.

In Nederland zijn er twee grote vastgoed Meetups:

Real Estate Investing Meetup Nederland

Property Network Events Netherlands

Op deze evenementen kun je in een relaxte omgeving jezelf blootstellen aan het onderwerp vastgoed, alsmede aan mensen die op dit moment al actief zijn. Het is een heel waardevolle manier om je netwerk uit te breiden, maar ook om te zien dat alles wat je online leest niet alleen maar online gebeurd.

Schrijf je vooral in op Meetup en zorg dat je notificaties krijgt van de bijeenkomsten, zodat je weet wanneer ze zijn. Ze komen namelijk niet zo vaak voor en het is zonde als je net een mooie bijeenkomst mist.

Waar te stoppen?

Met bovenstaande informatie kun je een heel mooi begin maken aan je vastgoed carrière. Hoe meer je bovenstaande stof eigen maakt, hoe makkelijker je over vastgoed (investeren) gaat praten en denken. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik de stap naar een vastgoed investering durfde te maken.

Met deze bronnen zul je er echter nog lang niet zijn. Bovenstaande bronnen zijn puur de basis. Vanuit hier zul je je nog in een groot aantal onderdelen dienen te verdiepen. Uiteraard zal ik daar nog diverse blog posts aan wijden. Maar ik weet nu al dat jezelf verdiepen in onderwerpen nooit zal ophouden. Dat is ook het leuke aan leren: er is altijd iets nieuws. En dat is maar goed ook, anders zou ik nu nog steeds overal mijn oudste zoon naar toe moeten dragen 😄

Hebben jullie andere bronnen qua inspiratie of waardevolle content in jullie vastgoed reis gehad? Laat het me weten in de comments!

Tot blogs!

Dit artikel is het laatst aangepast op 27 november 2021